غذاهای حساسیت زا : حساسیت غذایی یکی از مشکلات بسیار شایع است. حدود ۵ درصد بزرگسالان و ۸ درصد کودکان با این مشکل مواجه هستند و این آمار همچنان رو به افزایش است. هرچند هر غذایی میتواند حساسیت زا باشد اما بیشترین حساسیت غذایی تنها با ۸ نوع غذا ایجاد میشود. در این مقاله با انواع غذاهای حساسیت زا و علائم ناشی از مصرف آنها بیشتر آشنا می شویم.
حساسیت غذایی چیست؟
حساسیت غذایی وضعیتی است که طی آن با مصرف غذاهای خاص نوعی پاسخ ایمنی غیرطبیعی ایجاد میشود. در افرادی که حساسیت غذایی دارند، حتی مصرف مقدار بسیار کمی از غذاهای حساسیت زا میتواند واکنش حساسیتی (آلرژی) ایجاد کند.
علائم بیماری میتواند از چند دقیقه تا چند ساعت بعد از مصرف ماده غذایی بروز کند. در ادامه، بعضی علائم حساسیت غذایی آورده شده است:
تورم زبان، دهان و ورم صورت
سختی در تنفس
فشار خون پایین
استفراغ
اسهال
کهیر
جوش خارش دار
در موارد شدید، غذاهای حساسیت زا میتوانند سبب آنافیلاکسی شوند. شوک آنافیلاکسی در بعضی موارد کشنده است.
شایع ترین غذاهای حساسیت زا :
۱. شیر گاو
حساسیت به شیر گاو اغلب در نوزادان و کودکان خردسال دیده میشود، بهخصوص اگر زیر شش ماهگی با پروتئین شیر گاو در تماس بوده باشند. این یکی از شایعترین حساسیتهای دوران کودکی است که ۲ تا ۳ درصد نوزادان و کودکان نوپا را درگیر میکند. بااینحال حدود ۹۰ درصد کودکان با رسیدن به سهسالگی این مشکل را پشت سر میگذارند. این موضوع در بزرگسالان شیوع کمتری دارد.
اگر حساسیت شیر گاو تشخیص داده شود، تنها روش درمانی مصرفنکردن شیر گاو و محصولات آن است که شامل تمام غذاها و نوشیدنیهای حاوی مواد زیر میشود:
شیر
شیر خشک
پنیر
کره
مارگارین (کره گیاهی)
ماست
خامه
بستنی
همچنین مادران مبتلا به این حساسیت که به نوزاد خود شیر مادر میدهند، باید شیر گاو و غذاهای حاوی آن را از رژیم غذایی خود حذف کنند. برای نوزادانی که شیر مادر نمیخورند، جایگزین مناسب استفاده از شیرهایی بر پایه شیر گاو است که پزشک توصیه میکند.
۲. تخم مرغ
حساسیت به تخم مرغ دومین مورد شایع حساسیت غذایی در کودکان است. با اینحال ۶۸ درصد از کودکانی که به تخم مرغ حساسیت دارند، با رسیدن به شانزدهسالگی حساسیت را پشت سر میگذارند.
علائم حساسیت عبارتاند از:
درد گوارشی مانند درد معده
واکنش پوستی مانند کهیر یا جوش
مشکلات تنفسی
آنافیلاکسی (در موارد نادر)
۳. مغزهای درختی
حساسیت به مغزهای درختی حساسیت به تعدادی از مغزها و دانههایی است که از درختان به دست میآیند و یکی از شایعترین حساسیتهای غذایی است. برخی از مغزهای درختی عبارتاند از:
آجیل برزیلی
بادام درختی
بادام هندی
فندق
پسته
دانه کاج
گردو
۴. بادام زمینی
حساسیت به بادام زمینی هم مانند حساسیت به مغزهای درختی بسیار شایع است و ممکن است واکنش حساسیتی شدید یا کشندهای ایجاد کند. بااینحال، بادام زمینی جزو مغزهای درختی نیست؛ بادام زمینی نوعی حبوبات است، اما افرادی که به بادام زمینی حساسیت دارند، اغلب به مغزهای درختی هم حساساند.
هرچند علت حساسیت به بادام زمینی مشخص نیست، تصور میشود افرادی که سابقه خانوادگی در حساسیت به بادام زمینی دارند، بیشتر در معرض خطرند؛ به همین دلیل گفته میشود دادن بادام زمینی به کودک ازطریق رژیم غذایی مادران شیرده یا در زمان ازشیرگرفتن ممکن است موجب حساسیت به بادام زمینی شود. بااینحال مطالعات نشان میدهند که دادن زودهنگام بادام زمینی ممکن است اثری حفاظتی داشته باشد؛ بنابراین در این موارد با پزشک مشورت کنید.
۵. جانوران دریایی
حساسیت به جانوران دریایی به دلیل حمله سیستم ایمنی بدن به پروتئینهای ماهیهای رده سخت پوستان و نرمتنان ایجاد میشود. این جانوران شامل موارد زیر هستند:
میگو
خرچنگ
لابستر
ماهی مرکب
صدف
شایعترین چیزی که حساسیت به غذای دریایی را ایجاد میکند، پروتئینی به نام تروپومیوزین است. سایر پروتئینهایی که ممکن است پاسخ ایمنی ایجاد کنند، آرژینین کیناز و زنجیره سبک میوزین هستند.
مطالب پیشنهادی :
آنچه که درباره نوشابه رژیمی باید دانست
همه چیز در مورد عمل ابدومینوپلاستی
اولین نفری باشید که نظر میدهید.