کم کاری تیروئید چیست و چه عوارضی برای بدن دارد؟ آیا درمان کم کاری تیروئید به روشهای طبیعی امکانپذیر است؟ در ادامه شما را با 5 روش طبیعی برای کاهش و رفع عوارض کم کاری تیروئید، پیشگیری و درمان آن آشنا میکنیم.
اگر از خستگی مداوم و بیدلیل رنج میبرید شاید بهتر است مراقب عملکرد غدهی تیروئید خود باشید. این غدهی پروانه ای شکل که در جلوی گردن و زیر سیب آدم قرار دارد، با ترشح هورمون، سوخت و ساز بدن را کنترل میکند. از جمله بیماریهای مرتبط با این غده، کم کاری تیروئید است. این بیماریِ خاموش ممکن است سالها در بدن فرد مبتلا باقی بماند . ولی به درستی تشخیص داده نشود، چرا که علائم آن پراکنده و مبهم است و به همین دلیل پزشک در تشخیص بیماری گمراه میشود.
5 روش برای درمان کم کاری تیروئید :
۱. تغذیه مناسب داشته باشیم
یک رژیم غذایی مناسب، فاقد کافئین و قند (کربوهیدرات) است. مصرف کربوهیدراتهای فرآوری شده مثل آرد نیز باید کاهش پیدا کند چرا که این مواد عملکردی شبیه قند در بدن دارند. همچنین باید استفاده از کربوهیدراتهایی که به غلات مربوط میشوند را به حداقل رساند و از سبزیجات غیرنشاستهای استفاده کرد.
۲. مصرف پروتئین را افزایش دهیم
چون هورمون تیروئید برای انتقال به تمام بافتهای بدن نیاز به پروتئین دارد، باید در هر وعدهی غذایی از پروتئین استفاده کنید. این ماده به عملکرد طبیعی غدهی تیروئید کمک میکند. مغزها، کرهی مغزها، محصولات دامیِ بدون آنتی بیوتیک (ارگانیک، گوشت دامهای محلی و علفخوار، تخم مرغ و ماهیهای پرورشیِ سالم) و حبوبات حاوی پروتئین هستند.
سویا و مشتقات آن مانند توفو (پنیر سویا)، شیر سویا، گوشت جایگزین (گوشت مصنوعی)، خوراکیهای انرژیزا و… حاوی پروتئین هستند. اما این محصولات حتی اگر به صورت ارگانیک و بدون اصلاح ژنتیکی باشند باز هم در عملکرد گیرندههای هورمونی و چرخهی بازخورد در سیستم غدد درونریز اختلال ایجاد میکنند.
۳. مصرف چربیهای سالم را فراموش نکنیم
چربی دوست شما است و کلسترول مادهی سازندهی مسیرهای هورمونی بدن است. اگر به میزان کافی چربی و کلسترول مصرف نکنید، عدم تعادل هورمونی در بدن تشدید میشود. با مصرف چربیهای طبیعی و سالم مانند روغن زیتون، روغن حیوانی، آووکادو، تخم کتان، ماهی، مغزها، کرهی مغزها، پنیر و ماست پرچربِ بدون هورمون و آنتیبیوتیک و شیر نارگیل، در میزان هورمونهای تیروئید بدن خود، تعادل ایجاد کنید.
۴. مصرف مواد مغذی را برنامه غذایی خود بگنجانیم
شاید کمبود مواد مغذی در بدن منجر به کم کاری تیروئید نشود، اما اگر میزان این ریزمغذیها و مواد معدنی در بدن کافی نباشد علائم این بیماری تشدید میشود. مواد مغذی در درمان کم کاری تیروئید عبارتند از ویتامین D، آهن، اسید چرب امگا ۳، سلنیوم، روی، مس، ویتامین A و ویتامین B و یُد.
در باور عمومی علت کم کاری تیروئید، کمبود یُد است. دکتر خرازیان با رد این موضوع توضیح میدهد: «اگر فرد به هاشیموتو مبتلا باشد و از مکملهای یُد استفاده کند مثل این است که به روی آتش بنزین میریزد. در نتیجه افراد مبتلا به هاشیموتو باید از مصرف مکملهای ید و نمکهای یددار خودداری کنند. منابع اصلی حاوی ید: سبزیجات و غذاهای دریایی است. منابع ثانوی هم عبارتند از تخممرغ، مارچوبه، لوبیا، قارچ، اسفناج، دانه کنجد، کدو حلوایی، برگ چغندر و سیر.
۵. از مواد غذایی فاقد گلوتن استفاده کنیم
ترکیب مولکولی بافت تیروئید تقریبا به ترکیب گلوتن شبیه است. در افرادی که مبتلا به هاشیموتو هستند، مصرف گلوتن ممکن است باعث افزایش حملات دستگاه ایمنی بدن به بافت تیروئید شود.
اولین نفری باشید که نظر میدهید.