دانه چیا چیست و چه خاصیتی دارد ؟ «دانه چیا» یا «تخم چیا» (Chia Seeds) یکی از مفیدترین خوراکیهای روی زمین میباشد . این دانههای گیاهی مواد مغذی فراوانی دارند که برای عملکرد مغز و بدن بسیار مفید و حتی ضروریاند.
دانه چیا چیست؟
دانههای کوچک سیاه و سفید چیا از گیاهی به نام سالویا هیسپانیکا به دست میآیند که از خانوادهی نعناعیان است. دانههای چیا از نظر ظاهری شباهت بسیار زیادی به تخم شربتی دارند. دانه چیا در گذشته جزو خوراکیهای مهم برای تمدنهای مایا و آزتک بوده، چرا که میتوانستند انرژی خوبی از مصرف آن دریافت کنند. در واقع چیا در زبان مایاها به معنی قدرت بوده است.
1. دانه چیا سرشار از آنتی اکسیدان است
از دیگر خواص چیا وجود میزان زیاد آنتیاکسیدان در آن است. آنتیاکسیدان موجود در چیا از اکسید شدن چربیهای موجود در دانهها جلوگیری میکند.
هر چند مفید بودن مکملهای غذایی حاوی آنتیاکسیدان هنوز محل اختلاف است، ولی محققین تایید کردهاند که جذب آنتیاکسیدان از طریق غذا میتواند برای سلامتی مفید باشد.
مهمتر از همه آنتیاکسیدانها با رادیکالهای آزاد در بدن مبارزه میکنند. رادیکالهای آزاد به مولکولهای سلولها آسیب میرسانند و باعث بروز پیری زودرس و بیماریهایی مانند سرطان میشوند.
2. چیا سرشار از مواد مغذی است ولی کالری کمی دارد
دانه چیا چیست و چه خاصیتی دارد ؟ با وجود این که دانه چیا در دوران باستان جزو رژیم غذایی برخی از قبایل مهم بوده، در دوران مدرن اهمیت آن به عنوان یک سوپرفود طبیعی به تازگی شناخته شده است.
گول اندازهی کوچک این دانهها را نخورید، دانه چیا سرشار از مواد مغذی و مفید است. هر ۲۸ گرم دانه چیا (حدود دو قاشق غذاخوری) حاوی مواد مغذی زیر است.
فیبر: ۱۱ گرم
پروتئین: ۴ گرم
چربی: ۹ گرم
کلسیم: ۱۸٪ دوز مورد نیاز روزانه
منگنز: ۳۰٪ دوز مورد نیاز روزانه
منیزیم: ۳۰٪ دوز مورد نیاز روزانه
فسفر: ۲۷٪ دوز مورد نیاز روزانه
همچنین حاوی مقدار کمی روی (زینک)، ویتامین B3، پتاسیم، ویتامین B1 (تیامین) و ویتامین B2 است.
3. تقریبا تمام کربوهیدرات موجود در دانه چیا از نوع فیبر است
۲ قاشق غذاخوری دانه چیا حاوی ۱۲ گرم کربوهیدرات است که ۱۱ گرم از آن را فیبری تشکیل میدهد که بدن قدرت هضمش را ندارد.
فیبر قند خون را بالا نمیبرد و نیازی هم به ترشح انسولین ندارد. با این که فیبر از خانوادهی کربوهیدراتهاست، خواص بسیار متفاوتی با کربوهیدراتهای قابل هضم، مانند شکر و نشاسته دارد. میزان کربوهیدرات قابل هضم موجود در ۲ قاشق غذاخوری دانه چیا، فقط ۱ گرم و بسیار ناچیز است. به همین دلیل دانه چیا برای کسانی که رژیم غذایی کم کربوهیدرات مانند رژیم اتکینز یا رژیم کتوژنیک دارند، گزینهی خوبی محسوب میشود.
4. دانه چیا سرشار از پروتئینهای خوب است
از نظر وزنی ۱۴ درصد از وزن دانه چیا را پروتئین تشکیل میدهد، که در مقایسه با دیگر گیاهان بسیار زیاد است. همچنین این خوراکی حاوی ترکیب خوبی از اسیدهای آمینهی ضروری برای بدن است.
پروتئین فواید زیادی برای سلامتی دارد و یکی از بهترین مواد غذایی برای انواع رژیمهای غذایی لاغری و کاهش وزن محسوب میشود. مصرف زیاد پروتئین اشتها را کم میکند و ثابت شده میتواند افکار وسواسگونه دربارهی غذا را تا ۶۰ درصد و میل به غذا خوردن در نیمه شب را تا ۵۰ درصد کاهش دهد.
5. فیبر و پروتئین زیاد دانه چیا برای لاغری مفید است
بسیاری از متخصصان تغذیه معتقدند دانه چیا برای لاغری مفید است. فیبر انحلالپذیر دانه چیا توانایی جذب میزان زیادی آب را دارد و میتواند باعث احساس سیری و کاهش اشتها شود.
علاوه بر این، پروتئین چیا میتواند باعث کاهش اشتها شود. یکی از تحقیقات نشان داده است مصرف دانه چیا برای صبحانه باعث افزایش حس سیری و کاهش نیاز به خوردن غذا در بازهی زمانی کوتاه میشود.
6. دانه چیا سرشار از امگا ۳ است
دانه چیا هم مانند بذر کتان، سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است. در واقع دانه چیا حتی بیشتر از ماهی سالمون امگا ۳ دارد.
با این حال مهم است به یاد داشته باشیم که امگا ۳ موجود در این ماده غذایی بیشتر از نوع آلفا لینولیک اسید (ALA) است. این نوع امگا ۳ آنقدر که تصور میکنید برای بدن مفید نیست.
این نوع از امگا ۳ ابتدا باید به شکل فعال امگا ۳ یعنی اسید ایکوزاپنتانوییک (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک (DHA) تبدیل شود تا بدن بتواند از آن استفاده کند. اما متاسفانه بدن انسان برای تبدیل امگا ۳ نوع ALA به فرمهای فعال خیلی کارایی ندارد.
مطالب پیشنهادی :
آنچه که درباره نوشابه رژیمی باید دانست
برترین سریال های تاریخ سینما (بخش اول )
اولین نفری باشید که نظر میدهید.