بیشتر افراد با قارچ دکمه‌ای آشنا هستند، اما قارچ خوراکی دارای گونه‌های بسیار متنوعی است و فقط به قارچ دکمه‌ای محدود نمی‌شود. انواع قارچ خوراکی سرشار از فیبر و ویتامین ها، و بدون چربی و کلسترول هستند و در دنیا طرف‌داران زیادی دارند؛ به ‌همین‌ دلیل در بسیاری از نقاط دنیا، خط تولید انواع قارچ خوراکی وجود دارد. بعضی از قارچ‌ها خواص دارویی دارند و برای تقویت سیستم ایمنی، کاهش فشار خون و کاهش کلسترول و حتی برای درمان سرطان و بیماری‌های وخیم استفاده می‌شوند. در این مقاله، با انواع قارچ های خوراکی آشنا می‌شوید.

۱. قارچ دکمه‌ای سفید

انواع قارچ های خوراکی

اسامی دیگر: قارچ زراعی، دکمه، شامپاینون (champignon)

ویژگی: یکی از پرمصرف‌ترین انواع قارچ خوراکی، قارچ دکمه‌ای است. این نوع قارچ، متداول‌ترین و ملایم‌ترین طعم قارچ در دنیا است. ۹۰ درصد قارچ‌هایی که می‌خوریم، از این نوع است و نسبت به بسیاری از خویشاوندان خود طعم کمتری دارد. این قارچ به‌صورت خام و پخته مصرف می‌شود و در تهیه سوپ، سالاد و پیتزا به‌ کار می‌رود.

۲. قارچ کرمینو (Crimino)

انواع قارچ های خوراکی

اسامی دیگر: قارچ کرمینی، قارچ ایتالیایی طلایی، قارچ قهوه‌ای، بیبی بلاس.

ویژگی: قارچ کرمینو یک قارچ پورتوبلو جوان است. هرچند کرمینو تیره‌تر (به رنگ قهوه‌ای)، سفت‌تر و طعم‌دارتر از قارچ دکمه‌ای سفید است، می‌تواند جایگزین این قارچ شود.

۳. قارچ پورتوبلو (Portabello)

انواع قارچ های خوراکی

اسامی دیگر: پورتوبلا، قارچ پهن، قارچ با چتر باز.

ویژگی: در غذاهای ایتالیالی از پورتوبلو برای تهیه سس و پاستا استفاده می‌کنند که جایگزینی مناسب برای گوشت است. به پورتوبلوی جوان و کوچک، کرمینی می‌گویند. اگر می‌خواهید به‌جای نان همبرگر از قارچ استفاده کنید، بهتر است پورتوبلو با چتر باز را انتخاب کنید. قارچی با این ویژگی به‌راحتی در دست شما جای می‌گیرد و بافت گوشت‌ مانند آن به شما این امکان را می‌دهد تا آن را کبابی یا شکم‌ پر کنید.

۴. قارچ شیاتاکه (Shiitake)

انواع قارچ های خوراکی

اسامی دیگر: شیتاکه، جنگل سیاه، زمستان سیاه، بلوط قهوه‌ای، سیاه چینی، قارچ سیاه، سیاه شرقی، قارچ جنگلی، بلوط طلایی، دونکو.

ویژگی: کلمه شیاتاکه در ژاپن به معنی قارچ بلوطی است؛ زیرا درگذشته این نوع قارچ در جنگل یافت می‌شد، ولی امروزه بیشتر شیاتاکه‌ها کشت می‌شوند. این قارچ بیشتر با کلاه قهوه‌ای شبیه به چترش که کمی حلقه‌شده شناخته می‌شود. شیاتاکه تازه کمی عطر و بوی جنگل را دارد، درحالی‌که این عطر و طعم در انواع خشک‌شده آن بیشتر است. این قارچ بافت گوشتی شبیه به پورتوبلو دارد، اما زمانی‌ که پخته ‌شود، طعم دودی خاکی بیشتری می‌دهد. این قارچ در طب سنتی آسیایی خواص دارویی دارد.

۵. قارچ مایتاکه (Maitake)

انواع قارچ های خوراکی

اسامی دیگر: مرغ جنگل، قارچ سرگوسفندی، سر قوچ، قارچ کوموتیک، قارچ رقصنده.

انواع قارچ های خوراکی: ویژگی: این قارچ از دور شبیه کلم است و در زیر کلاهک آن منافذ ریزی وجود دارد. انواع کشت‌شده و وحشی قارچ اغلب در دسته‌هایی با کلاهک‌های نرم و پرمانندی که روی هم افتاده‌‌اند، فروخته می‌شوند. این قارچ عطر خاکی و طعم چاشنی‌زده می‌دهد و بومی شمال غرب آمریکا، ژاپن و چین است. در ماه مرداد و شهریور در شرق رود میسی‌سیپی رشد می‌کند. هرچند قارچ مایتاکه همراه با سیب زمینی سرخ‌شده، سوسیس، غلات و سوپ لذیذ است، آن را بیشتر به‌دلیل خواص درمانی استفاده می‌کنند. این قارچ علاوه ‌بر تقویت سیستم ایمنی، به درمان قند خون پایین، تنظیم دیابت، کلسترول بالا و سرطان کمک می‌کند و مقدار زیادی ویتامین بی (B)، فولات، نیاسین و ریبوفلاوین (B2) دارد.

۶. قارچ صدفی (Oyster)

انواع قارچ های خوراکی

اسامی دیگر: صدف درختی، بال فرشته، قارچ آبالون.

ویژگی: اگر معمولا از قارچ دکمه‌ای استفاده می‌کنید، ممکن است قارچ صدفی در ابتدا برایتان کمی تلخ باشد. هرچند می‌توان این قارچ را در جنگل، کنار درخت‌ها پیدا کرد، به‌صورت پرورشی در مغازه‌ها هم یافت می‌شود. این نوع قارچ مثل اسمش نسبتا سفید و شبیه بادبزن است و عطر و طعم لذیذی دارد. قارچ‌های صدفی در بسیاری از غذاهای ژاپنی و چینی، در سوپ و همراه با سیب‌زمینی سرخ‌شده و غذاهای گوشتی استفاده می‌شوند. این قارچ مقدار زیادی نیاسین، ریبوفلاوین و مواد معدنی مثل پتاسیم، مس، آهن و روی دارد. همچنین به‌دلیل ترکیبات ضدالتهابی مثل لکتین، تری‌ترپنوئید و گلیکوپروتئین برای درمان بعضی از بیماری‌های مزمن استفاده می‌شود. بررسی‌های آزمایشگاهی نشان می‌دهد که این قارچ برای مبارزه با سرطان پروستات، سرطان روده بزرگ و سرطان سینه مناسب است. هرچند این آزمایش روی انسان انجام نشده است.

۷. قارچ انوکی (Enoki)

اسامی دیگر: انوکیته، فوتو، قارچ زمستانی.

ویژگی: انواع خوراکی این قارچ دارای کلاهک‌های کوچک سفیدی است که به ساقه باریکی متصل هستند و تردی خاصی دارند. این قارچ‌ها به‌طور خام قابل‌استفاده هستند و به‌صورت وحشی روی درخت‌های گیلاس چینی، زبان گنجشک، شاه‌توت و خرمالو رشد می‌کنند. قارچ انوکی بیشتر در غذاهای آسیایی استفاده می‌شود.

۸. قارچ بیچ (Beech)

اسامی دیگر: شیمجی بونا، قارچ بیچ قهوه‌ای، قارچ کفه صدف.

ویژگی: این قارچ بومی آسیای شرقی است؛ اما در شمال اروپا هم یافت می‌شود که به آن قارچ بیچ سفید هم می‌گویند. این قارچ طعم خوشایندی به غذا می‌دهد.
در حالت پخته، کلاهک قهوه‌ای این قارچ ترد و شیرین است، اما درحالت خام طعم تلخی دارد. این قارچ همراه سیب‌زمینی سرخ‌شده، غذاهای دریایی یا گوشت شکار استفاده می‌شود.

۹. قارچ شیپوری درشت (King Trumpet)

اسامی دیگر: صدفی درشت، رویال شیپوری، بولتوس استپ، قارچ قهوه‌ای درشت، شیپور فرانسوی.

ویژگی: همه این اسامی مربوط به ساقه زخیم و گوشتی این قارچ درشت است.

۱۰. قارچ شیپوری سیاه

اسامی دیگر: شاخ فراوانی، قیفی سیاه، شیپور مرگ.

ویژگی: این قارچ موج‌ دار در اواخر تابستان در منطقه غرب میانه و شرق رشد می‌کند. همچنین در طول فصل زمستان در غرب هم یافت می‌شود. شیپوری سیاه با اینکه قارچ جذابی نیست، اما عطر تند دودی دارد که بسیار مطبوع است و زمانی ‌که خشک می‌شود، طعم قارچ ترافل سیاه را می‌دهد.